Wednesday 26 November 2008

VisitNorway.com

Päätettiin aloittaa Tuomaksen kanssa talvikiipeilykausi lämpimien säiden takia rakkaissa länsinaapureissa. Ennen reissua oli toiveena päästä korolle ainakin kerran, muuta toisin kävi. Nyt mentiin kohti isoja vuoria ilman kiivettyjä jäämetrejä.

Ensiksi ajettiin Abiskoon. Siellä oli jäätä vähänlaisesti ja otettiin nokka kohti Norjaa. Spansdalen on kaikkien hehkuttama paikka ja kun topossakin on 20-30 putousta pituudeltaan 50-400 m, niin oli pieni yllätys kun kivet paistoivat jään alta ja putoukset odottelivat lihavempia aikoja. Ei muuta kun eteenpäin. Sördalenissa on Skredbekken niminen putous WI5/6, 9kp, maailmanluokan reitti, mutta ei tämän reissun ohjelmistossa. Sumu haittasi etsintöjä ja enemmän kuin useimmin tuli vedettyä vesiperä. Vitun ilmastonlämpeäminen ja G.W.Bush!

Vihdoin viimein löydettiin yhestä laaksosta suht läskissä kunnossa oleva putous Tomasbekken ja päätettiin tykittää sitä. Ei topoja, ei betaa, ei muuta kun vuori ja miehet. 1. yritys, perjantai: 600m lähestymistä, alkusoolo, 30m mixtaränniä ja otan pakit. Puoliksi halkeamassa oleva pitoni, josta laskeudun lähtee vetämällä pois kun pääsen alas. Päätetään tallustalla alas, tankata ja huomenna uudestaan.
2. yritys, lauantai: herätys 4.30, lähtö 7.00, perillä 9.30. eka kp ohutta jäätä, sitten 100m kävelyä ylämäkeen. sitten olisi arviolta 4kp toppiin. 3kp:lla pimeys tulee ja kun ei tiedä jatkosta, parasta ottaa parit. sitten menee touhu hurjaksi. alkaa jatkuva ja hillitön spindrift, näkyvyys putoaa pariin metriin. eka rappeli menee ablakovista, kaikki tavarat hautautuu tuulen tuomaan lumeen. toiseen rappeliin jätetään suosiolla ruuvi, pakko päästä alas kun lumivyöryt alkaa paukkua alas rinnettä. kolmas rappeli on irtokivestä ja Tuomas menee ensin. kun pääsen alemmas, Tuomas huuta, että laukaisi 40cm laattavyöryn lumentäyttämästä maljasta. prkl! viimeinen rappeli on erittäin epäilyttävästä irtokivestä, mutta parempaa ei ole tarjolla. hermot hajalla päästään alas ja vielä pitkä haikki autolle. Epiikki. Mutta selvitään, tuliaisina mulle flunssa ja Tuomakselle paleltuneet varpaat.

Mitä opitaan: liian pitkä lähestyminen, alkukaudesta liian lyhyt päivä, reitti oli lumivyöryränni, nopeutta lisää pitkille reiteille> treeniä..

2 comments:

Tee said...

Jääkiikkukausi on totisesti aloitettu rankimmalla mahdollisella tavalla..

Anonymous said...

Ass p one t hot sex movies, porn. Imd m, xaq jllnvh|mbu iylpjlk u ms rh.